top of page

Rood Lichttherapie: de Huidcontact Methode

Foto van schrijver: Michel PetersMichel Peters

Bijgewerkt op: 14 mrt

Heb je je ooit afgevraagd waarom rood lichttherapie-apparaten meestal op afstand worden gebruikt, terwijl wetenschappelijk onderzoek juist vaak de huidcontact methode toepast?


In deze blog lees je alles over de voordelen en nadelen van directe huidcontact-therapie en wanneer je juist afstand moet houden.


hoe gebruik je rood lichttherapie


Waarom wordt rood lichttherapie meestal op afstand toegepast?


Als je video's en afbeeldingen bekijkt van rood lichttherapie, valt het direct op: de behandeling vindt bijna altijd plaats op minimaal 15 cm afstand van het apparaat, soms zelfs tot een meter afstand. Wereldwijd is dit de standaard, en dat levert uitstekende resultaten op.


Toch is dit opvallend als je bedenkt dat verreweg de meeste wetenschappelijke studies naar rood lichttherapie gebruikmaken van apparaten die direct op de huid geplaatst worden.


Waarom wordt dan toch aanbevolen om afstand te houden?



Twee belangrijke redenen voor afstandsbehandeling


1. Warmtevorming en risico op verbranden


Rood lichttherapie genereert zelf geen warmte (zoals ouderwetse infraroodlampen), maar krachtige lichtpanelen produceren wel aanzienlijke lichtintensiteit.


Bij direct huidcontact kunnen deze panelen te warm worden, wat leidt tot een verhoogd risico op verbranding en overdosering.


2. Hoge blootstelling aan EMF (elektromagnetische velden)


De meeste krachtige lichttherapiepanelen bevatten interne ventilatoren en elektronica (drivers), waardoor de blootstelling aan onnatuurlijke EMF toeneemt. Hoewel dit controversieel is, kiezen fabrikanten er bewust voor om afstand te adviseren, zodat er nauwelijks of geen schadelijke EMF het lichaam bereikt.


Welke apparaten zijn geschikt voor huidcontact?


Ondanks bovengenoemde risico's bestaan er apparaten die wél veilig direct op de huid gebruikt kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn:



rood licht therapie afstand

Deze apparaten zijn veilig vanwege:


  • Afwezigheid van interne ventilatoren en drivers (minder EMF)

  • Gebruik van externe adapters (lage EMF-belasting)

  • Mildere lichtintensiteit (geen risico op verbranding)


Wat zijn de nadelen van huidcontact?


Het grootste nadeel is dat de golflengtes gericht de huid beschijnen, en niet in ''diffuse vorm'' de huid bereiken.

Kortom, de golflengtes komen niet samen gemengd op de huid voor een gelijkmatige werking. Voor oppervlakkige werking, dus voor de huid, kan dit een nadeel zijn.


rood licht paneel of masker

Dit is met name het geval bij het gebruik van een LED masker, die juist typisch voor de huid wordt gebruikt. Zoals je ziet op de afbeelding hierboven.


Er is geen goede verdeling van de verschillende golflengtes. Wanneer het licht de huid raakt is dat heel gericht en niet gelijkmatig ‘’gemengd''.


Met name voor de huid, wil je de voordelen van alle golflengtes over het gehele gezicht verdeelt.


In dat geval, dus voor de huid, lijkt behandeling op een afstand juist effectiever.



Wat zijn de voordelen van de huidcontact methode?


Zoals eerder aangegeven, zijn de meeste studies met rood lichttherapie gedaan met huidcontact. Zelfs bekende auteurs en wetenschappers op het gebied van fotobiomodulatie, zoals Dr. Hamblin, geven hun voorkeur aan de huidcontact methode.


Met name voor de behandeling van dieper gelegen weefsel (spieren, organen, gewrichten), lijkt de huidcontact methode efficiënter te werken. De reden hiervan lees je hieronder.



Waarom de huidcontact methode effectiever is:


  1. Minder reflectie van licht door de huid

Onze huid reflecteert 60 tot 90% van het licht dat je erop schijnt. Door de huidcontact methode toe te passen is er minimale reflectie, en maximale absorptie. Je kunt dit zelf testen met een zaklamp. Houd je het licht tegen je duim aan, zal je zien dat het door je duim heen schijnt (wordt rood). Houdt de zaklamp enkele centimeters van je duim huid en je zal zien dat dit nauwelijks het geval is.


rood licht therapie huidcontact methode

  1. Diepere penetratie van licht in het weefsel


Doordat minder licht door de huid wordt weerkaatst, zie je dat er meer wordt opgenomen.


Een onderzoek toont zelfs aan dat huidcontact met rood lichttherapie aanzienlijk dieper weefsel penetratie van het licht mogelijk maakt, in vergelijking met de veelgebruikte ''afstand methode''. [link studie 1]


Ook een andere studie stelt dat conventionele LED-apparaten die niet direct op de huid worden geplaatst, last hebben van lichtreflectie op het huidoppervlak.


''Dit leidt tot lichtverlies en verminderde penetratiediepte.'' [link studie 2] 


Direct huidcontact elimineert deze reflectie, waardoor meer licht daadwerkelijk de huid binnendringt, diepere weefsels bereikt en effectiever door de cellen wordt opgenomen.


Links: Lichttherapie op afstand – veel reflectie, weinig penetratie. Rechts: Huidcontact methode – diepere lichtpenetratie door minimale reflectie
Links: Lichttherapie op afstand – veel reflectie, weinig penetratie. Rechts: Huidcontact methode – diepere lichtpenetratie door minimale reflectie


  1. Meer voordelen van het ‘’systemische effect’’ van rood lichttherapie


Het systemische effect van rood lichttherapie verwijst naar het fenomeen waarbij de voordelen van de therapie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, dan het gebied dat direct aan het licht wordt blootgesteld.


Met andere woorden, wanneer een specifiek lichaamsdeel wordt behandeld met rood licht, kunnen de gunstige effecten zich uitbreiden naar andere, meer afgelegen delen van het lichaam. Meer daarover lees je in deze blog.


  1. Net zoveel resultaat, minder energieverbruik toestel


Logischerwijs heb je een minder krachtig toestel nodig, omdat de huidcontact methode efficiënter is, door minder reflectie en meer penetratie van licht.


  1. Gebruik rood lichttherapie intuïtief, zonder moeite


Je hoeft er niet speciaal voor te gaan zitten, liggen of stilstaan. Dankzij de huidcontact methode kun je rood lichttherapie moeiteloos integreren in je dagelijkse routine.


Leg het bijvoorbeeld tegen je rugleuning tijdens het tv-kijken, plaats het onder je voeten terwijl je ontspant, of schuif het onder je shirt bij je buik tijdens het lezen.


Dit maakt het gebruik niet alleen effectiever, maar ook natuurlijker en comfortabeler.




Conclusie


In de wereld van rood lichttherapie is het behandelen op afstand met krachtige panelen de ‘’standaard’’.


Niet geheel zonder reden, het werkt.


Als we studies, en de experts moeten geloven, is de huidcontact methode efficiënter. Met name als het gaat om dieptebehandeling zoals bij spieren, gewrichten, zenuwstelsel, hersenen en organen.


Het is belangrijk om te onthouden dat panelen NIET zijn gemaakt om direct op de huid te gebruiken door het risico op oververhitting en blootstelling aan te hoge EMF waarden.


Tenzij specifiek wordt aangegeven.


De Vivo BioPhoton 2.0 en de BioPhoton+ zijn de enige rood lichttherapie panelen op de markt die wel veilig direct op de huid mogen worden gebruikt.


Met het groeiende aantal onderzoeken die worden gepubliceerd over rood lichttherapie leren we steeds meer over de verschillende werkingsmechanismes. Omdat het rode licht zo veilig en effectief is kan je vrijwel niets fout doen!


Bij rood lichttherapie heb je echter niet alleen te maken met licht, maar ook met de EMF die de technische onderdelen uitzenden. Houd daarom altijd de behandelafstanden aan die worden geadviseerd door de fabrikant.


Wij adviseren altijd om specifiek gecalculeerde doseringen aan te houden voor de beste resultaten.


Gebruik de dosering calculator op deze pagina en bepaal de optimale behandeltijd in één klik!





Comentarios


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page