Rood lichttherapie is snel opgekomen als een krachtige, natuurlijke behandeling voor uiteenlopende gezondheidsproblemen, van huidklachten, spierherstel tot fibromyalgie.
Maar wist je dat deze therapie ook een positieve impact kan hebben op je mondgezondheid? Van het herstellen van teruggetrokken tandvlees, verminderen van tandgevoeligheid, bestrijden van infectie, pijn en veel meer.
In de rest van deze blog ontdek je de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van rood lichttherapie voor de mondgezondheid. (Klik op een onderdeel om direct naar de sectie te gaan)
En we eindigen de blog met de praktische toepassing!
Hoe rood lichttherapie mondgezondheid verbetert
Herstel van terugtrekkend tandvlees met rood lichttherapie
Ontstekingen en pijn verlichten met rood licht voor het tandvlees
Versnelde genezing na tandheelkundige ingrepen met rood licht therapie
Behandeling van tandgevoeligheid met rood lichttherapie
Rood lichttherapie tegen bacteriële infecties en tandplak
Rood lichttherapie voor veelvoorkomende tandheelkundige aandoeningen
Rood lichttherapie voor parodontitis en ontstoken tandvlees
Behandeling van mondzweren en mucositis met rood lichttherapie
Herstel van gebarsten tanden, botgroei en dentine regeneratie met rood licht
Wondgenezing na tandextracties met rood lichttherapie
Behandeling van temporomandibulaire aandoeningen (TMD) met rood licht
Wat is rood lichttherapie?
Voordat we dieper ingaan op de voordelen voor tandheelkunde, is het belangrijk om te begrijpen wat rood lichttherapie precies inhoudt. Bij rood lichttherapie maken we gebruik van rood en nabij-infrarood licht dat diep in de huid doordringt om weefsels en organen te bereiken. Dit licht stimuleert verschillende biologische processen, vooral in de mitochondriën, de energiefabriekjes van onze cellen.
Wanneer de mitochondriën rood licht absorberen, worden ze efficiënter in het produceren van adenosinetrifosfaat (ATP), de energiebron van de cel. Deze toename in ATP-productie versnelt het genezingsproces, vermindert ontstekingen en bevordert weefselregeneratie, essentiële factoren voor het behoud en de verbetering van je mondgezondheid. (1)
Rood lichttherapie is niet hetzelfde als infrarood licht therapie, dat slechts warm wordt. Wil je meer lezen over de werking, lees dan dit artikel.
Waarom mondgezondheid belangrijk is
Een goede mondgezondheid draait om meer dan alleen een stralende glimlach. Je mond is de toegangspoort tot de rest van je lichaam, en slechte mondhygiëne kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat parodontitis (tandvleesontsteking) in verband staat met hartziekten, diabetes, luchtweginfecties en zelfs complicaties tijdens de zwangerschap. (2)
Het onderhouden van een gezonde mond is dus cruciaal, niet alleen voor je tanden en tandvlees, maar voor je algehele welzijn.
Hoe Rood lichttherapie bijdraagt aan mondgezondheid
Herstel van terugtrekkend tandvlees met rood lichttherapie
Een interessante toepassing van rood lichttherapie in de tandheelkunde is het potentieel om tandvleesweefsel te laten hergroeien. Terugtrekkend tandvlees is een veelvoorkomend probleem, vaak veroorzaakt door parodontitis, agressief poetsen of zelfs genetische factoren.
Rood lichttherapie biedt een veilig alternatief door de cellen in het tandvleesweefsel te stimuleren om te regenereren. Een studie gepubliceerd in Materials (Basel) toonde aan dat rood lichttherapie oxidatieve stress en ontstekingen in gingivale fibroblasten (cellen die tandvleesweefsel vormen) aanzienlijk verminderde, terwijl het tegelijkertijd apoptose (celdood) verminderde en gezonder tandvlees bevorderde. (3)
Ontstekingen en pijn verlichten met rood licht voor het tandvlees
Ontsteking is een natuurlijke reactie op verwonding of infectie, maar chronische ontsteking kan leiden tot weefselschade en ziekte. De ontstekingsremmende eigenschappen van rood lichttherapie maken het bijzonder effectief in de behandeling van aandoeningen zoals gingivitis en parodontitis. (4)
Door ontstekingen te verminderen, helpt rood lichttherapie de symptomen van deze aandoeningen, zoals gezwollen, bloedend en pijnlijk tandvlees, te verlichten.
Bovendien is rode lichttherapie een krachtig middel voor pijnbestrijding. De pijnstillende effecten komen voort uit het vermogen van rood lichttherapie om ontstekingen te verminderen en de productie van endorfines, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam, te stimuleren. (5)
Of je nu herstelt van een tandheelkundige ingreep of chronische aandoeningen zoals kaakklachten (TMD) hebt, rood lichttherapie kan aanzienlijke verlichting bieden. (6)
Versnelde genezing na tandheelkundige ingrepen met rood licht therapie
Tandheelkundige ingrepen, vooral operaties zoals het trekken van tanden en wortelkanaalbehandelingen, kunnen je achterlaten met aanzienlijke pijn en een lange herstelperiode. Rood lichttherapie kan dit proces versnellen door de doorbloeding naar het getroffen gebied te verbeteren en de energieproductie in de cellen te verhogen. (7)
In een studie met patiënten die tanden lieten trekken, ervoeren degenen die behandeld werden met rood lichttherapie snellere genezing en minder pijn in vergelijking met degenen die de therapie niet kregen. (8)
Dit komt doordat rood lichttherapie weefselherstel en regeneratie bevordert, waardoor de kans op complicaties zoals infecties of alveolitis (droge tandkas) wordt verminderd. (9)
Behandeling van tandgevoeligheid met rood lichttherapie
Tandgevoeligheid is een veelvoorkomend probleem dat eten of drinken van iets kouds, warms of zoets een onaangename ervaring kan maken. Het wordt vaak veroorzaakt door terugtrekkend tandvlees, waardoor het gevoelige tandbeen (dentine) bloot komt te liggen. Rood lichttherapie kan deze gevoeligheid helpen verminderen door het tandbeen te versterken en de groei van tandvlees te bevorderen. (10)
Rood lichttherapie tegen bacteriële infecties en tandplak
De antibacteriële eigenschappen van lichttherapie zijn een andere reden waarom het steeds populairder wordt in de tandheelkunde. Terwijl rood lichttherapie diep doordringt in de weefsels om ontstekingen te verminderen en weefselregeneratie te bevorderen, kan blauw licht specifiek gericht worden ingezet om schadelijke bacteriën in de mond te doden.
Onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan blauw licht bepaalde parodontale pathogenen bijna volledig kan elimineren. Dit maakt blauw licht therapie in specifieke gevallen bijzonder effectief in de behandeling van bacteriële infecties zoals gingivitis en parodontitis.
In combinatie met rood licht kan blauw licht een krachtige tandem vormen: het blauwe licht richt zich op het doden van bacteriën en het verminderen van tandplak, terwijl het rode licht de ontstekingsreactie minimaliseert en de genezing van het omliggende weefsel bevordert. (11) (12)
Rood lichttherapie voor specifieke tandheelkundige aandoeningen
1. Rood lichttherapie voor parodontitis en ontstoken tandvlees
Parodontitis kan een ernstige tandvleesinfectie zijn die, als deze niet snel wordt behandeld, tot tandverlies kan leiden. Traditionele behandelingen omvatten diepe reiniging, antibiotica en soms chirurgie. Rood lichttherapie biedt een veilig alternatief door de onderliggende oorzaak van de ziekte aan te pakken: ontsteking en bacteriële infectie. (4)
Door ontstekingen te verminderen en weefselregeneratie te bevorderen, helpt rood lichttherapie de progressie van parodontitis te stoppen. Het stimuleert ook de productie van collageen, wat cruciaal is voor het behoud van stevigheid van het tandvlees.
2. Behandeling van mondzweren en mucositis met rood lichttherapie
Mondzweren, ook wel aften genoemd, zijn pijnlijk en kunnen lang duren om te genezen. Rood lichttherapie kan het genezingsproces versnellen door ontstekingen te verminderen en weefselherstel te bevorderen. Dit maakt het een effectieve behandeling voor terugkerende mondzweren en mucositis, een pijnlijke bijwerking van chemotherapie die ontstekingen van de slijmvliezen in de mond veroorzaakt. (13)
3. Herstel van gebarsten tanden, botgroei en dentine regeneratie met rood licht
Hoewel grote scheuren in tanden professionele tandheelkundige interventie vereisen, kunnen kleine scheuren en verzwakt glazuur baat hebben bij rood lichttherapie. Rood lichttherapie stimuleert de ‘’odontoblasten’’, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van het tandbeen. (10)
Bovendien helpt nabij-infrarood (NIR) licht niet alleen bij het herstellen van dentine, maar ook bij het bevorderen van botgroei. Dit gebeurt doordat het licht een bepaald eiwit afbreekt, wat leidt tot het activeren van processen die de botgroei versnellen. (14)
Door deze herstellende eigenschappen kan rood lichttherapie helpen om tanden en botten te versterken en verdere schade te voorkomen. (16)
4. Wondgenezing na tandextracties met rood lichttherapie
Tandextracties, of het nu door verval, schade of overbezetting is, kunnen een pijnlijke wond achterlaten die tijd nodig heeft om te genezen. Rood lichttherapie kan dit proces versnellen door de bloedcirculatie te verbeteren en ontstekingen te verminderen. (9)
Het vermindert ook het risico op infectie, wat het een waardevol hulpmiddel maakt in de nazorg van tandextracties. (8)
5. Behandeling van temporomandibulaire aandoeningen (TMD) met rood licht
TMD is een aandoening die het kaakgewricht en de spieren aantast, waardoor pijn, stijfheid en kauwproblemen ontstaan. Rood lichttherapie heeft aangetoond pijn en functie te verbeteren bij patiënten met TMD door de doorbloeding te bevorderen en ontstekingen in het getroffen gebied te verminderen. (15)
Regelmatige behandelingen met rood lichttherapie kunnen helpen de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven voor degenen die aan deze aandoening lijden te verbeteren.
Praktische toepassing: Rood lichttherapie voor mondgezondheid
Als je geïnteresseerd bent door het potentieel van het rode licht voor mondgezondheid, ben je niet de enige. Steeds meer mensen integreren rood lichttherapie in hun dagelijkse mondverzorgingsroutine, gewoon vanuit huis. Maar hoe ga je te werk?
De kracht van de huidcontact methode in Rood lichttherapie
De huidcontactcontact methode in rood lichttherapie, waarbij het lichttherapie toestel direct tegen de huid wordt geplaatst, verbetert de dieptewerking van het licht aanzienlijk.
Prof. Dr. Reem Hanna (Gespecialiseerde kaakchirurg) benadrukt dat het toepassen van lichte druk met het apparaat de penetratie van het licht verder vergroot, waardoor behandelingen effectiever worden, vooral bij diepere weefsels zoals kaakbot en tandvlees.
Deze methode is essentieel voor optimale resultaten in tandheelkundige toepassingen, zoals bij het bevorderen van botregeneratie en pijnbestrijding na ingrepen.
Effectieve golflengtes en doseringen voor resultaat
In de studies die we in deze blog behandelen, zien we niet altijd de exacte golflengtes die gebruikt worden. Wanneer dit wel wordt aangegeven, valt op dat rood, in de golflengtes 630nm en 660 nm vaak worden gebruikt, en nabij infrarood in de golflengtes van 810 en 830 nm. Het combineren van de verschillende golflengtes lijkt hier effectiever te zijn.
Wat betreft doseringen zien we 1-10 J/cm2 voor oppervlakkige weefsels en 10-50 J/cm2 voor diepere weefsels en pijnbestrijding.
Wanneer we dat vertalen naar de Vivo Torch 2.0. Die zich dankzij het opzetstuk uitstekend leent voor gebitsbehandeling, zou de behandeltijd er als volgt uitzien:
1-10 J/cm2 = 30 sec tot 4 min bij huidcontact
10-50 J/cm2 = 4 min tot 20 min bij huidcontact (eventueel verdeeld in meerdere sessies)
Rood lichttherapie voor thuis: Voordelen en toepassingen voor mondgezondheid
Dankzij technologische vooruitgang kun je nu eenvoudig thuis profiteren van de voordelen van rood lichttherapie. Door simpelweg voor je paneel te zitten en je mond te openen, laat je het licht direct op je mondslijmvlies, tanden en tandvlees schijnen.
Een rood lichttherapie lamp dat direct contact maakt met de huid is vaak effectiever, omdat de contactmethode het licht dieper in het weefsel laat doordringen. Houd je BioPhoton simpelweg tegen je kaak.
Voor gericht verbeteren van de mondgezondheid is de Torch 2.0 verreweg de beste keuze. Dit compacte, draadloze apparaat is ook veilig te gebruiken via de huidcontact methode en stelt je in staat om gericht moeilijk bereikbare plaatsen in de mond te behandelen met een hoge dosering licht, dankzij het handige verlengstuk.
Apparaten zoals de Vivo Torch 2.0 zijn ontworpen voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik en combineren rode, nabij-infrarode en optioneel blauwe golflengten. Het licht dringt diep door in de mondweefsels, stimuleert de gezondheid van het tandvlees, vermindert ontstekingen en doodt schadelijke bacteriën.
Voor optimale resultaten, richt je op korte, dagelijkse sessies van rode lichttherapie. Zelfs enkele minuten per dag kunnen op lange termijn een aanzienlijk verschil maken in je mondgezondheid. Studies bevestigen keer op keer de veiligheid van rood lichttherapie, toch is het verstandig om voorafgaand aan de behandeling je tandarts te raadplegen.
De toekomst van rood lichttherapie in de tandheelkunde
Het gebruik van rode lichttherapie in de tandheelkunde is nog relatief nieuw, maar het onderzoek en het klinisch bewijs dat de voordelen ervan ondersteunt, groeit snel. Naarmate meer studies de effectiviteit ervan bevestigen, verwacht ik dat op den duur rood lichttherapie een standaard onderdeel van tandheelkundige zorg wordt.
Van het herstellen van tandvlees en pijnverlichting, tot het versnellen van genezing en het bestrijden van bacteriën, rode lichttherapie staat op het punt de manier waarop we mondgezondheid benaderen te revolutioneren!
Comments