top of page
Foto van schrijverMichel Peters

Natuurlijke bescherming tegen de zon: Zonnetraining met Rood lichttherapie

Bijgewerkt op: 11 jul.

De zon geeft ons vitamine D. Het verbetert ons humeur door de aanmaak van neurotransmitters en we krijgen er energie van.

Maar zoals met de meeste dingen, teveel is niet goed. Een te hoge dosering zon kan schadelijk zijn voor onze huid.


De zon geeft energie en vitamine D3

De afgelopen jaren wordt er vanuit de media steeds vaker geïnformeerd over het gevaar van de zon. Of beter gezegd, bang gemaakt. Want er is helaas weinig nuance en er worden te weinig alternatieve opties aangereikt om verantwoordelijk met de zon om te gaan.

In deze blog wil ik je informeren hoe je op een gezonde manier van de zon kunt genieten. Want met de juiste kennis hoef je helemaal geen angst te hebben voor de zon.


Voordat we de opties gaan bekijken is het belangrijk om te weten dat de zon niet schadelijk is.

Verbranden is wel schadelijk.

Of je nu 5 minuten of 5 uur in de zon zit.

''Zolang je niet verbrandt is er niets aan de hand''.

Kortom, De dosis maakt het gif.

Toch is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en volgens dermatologen neemt dat aantal alleen maar toe.

Gaan we het oudste natuurverschijnsel (de zon) de schuld geven van een modern probleem? Of zijn we misschien minder weerbaar geworden voor UV uit zonlicht waardoor we sneller verbranden?

Hieronder laat ik je 3 veilige en natuurlijke manieren zien waarop je je weerbaarheid tegen UV uit zonlicht kunt vergroten:




Voeding en Antioxidanten als natuurlijke bescherming tegen de zon


Antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E kunnen helpen de huid van binnenuit te beschermen tegen zonschade door vrije radicalen te neutraliseren (link studie). Vrije radicalen worden geproduceerd door blootstelling aan de zon en kunnen schade aan de huidcellen veroorzaken.


antioxidanten beschermen ons lichaam van binnen tegen schadelijk UV

Astaxanthine is ook een krachtig antioxidant die kan helpen de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Astaxanthine is een natuurlijk pigment dat wordt geproduceerd door microalgen, schaaldieren en sommige vissoorten. Het wordt verkocht als een voedingssupplement.


Naast voldoende inname van antioxidanten, is het belangrijk om ontstekingen te verminderen.

Een goede manier daarvoor is minder van de meervoudig onverzadigde vetzuren te eten, zoals: zonnebloemolie, raapzaadolie, sojaolie en koolzaadolie. Al deze moderne zaad oliën zorgen er voor dat ontsteking, en daarmee de UV gevoeligheid, toeneemt (link studie).

Niet alleen een toename in ontsteking. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren verlagen het UV beschermende pigment ‘’melanine’’ (link studie).

Tip: gebruik roomboter voor een betere UV bescherming van binnenuit.



Meer natuurlijk licht: ga naar buiten


Typerend van de moderne mens is een tekort aan natuurlijk licht: ochtend, middag en avondzon. En een overschot aan onnatuurlijk kunstlicht.

Huisverlichting of kantoorverlichting geeft maar een klein deel van het lichtspectrum, met name het blauwe licht. Blauw licht is de ‘’junkfood’’ onder de golflengtes, het houdt je wakker en alert, maar uiteindelijk ten koste van je gezondheid.

We komen in de herfst en winter maar weinig buiten en geven onze huid daardoor geen tijd om te wennen aan de UV-intensiteit van de warmere dagen. Sterker nog, veel mensen gaan met de ‘’ongetrainde huid’’ in februari nog even uit huis voor een weekje vakantie in Egypte. Snap je dat je verbrandt?

''If you don't use it you lose it''.


En dan bedoel ik, wanneer je je huid gedurende het jaar niet geleidelijk blootstelt aan UV, verliest het zijn vermogen om zich aan te passen aan de hogere zonkracht.

De huid past zich aan op de zon, door het een bruin kleurtje te geven. Dit pigment noemen we melanine. Melanine is je natuurlijke bescherming tegen de zon. Je wilt dus voldoende zonlicht om het beschermende melanine te produceren, maar niet zoveel dat je verbrandt.

Kortom, de ‘’sweet spot’’.

Misschien zit je wel veel binnen, maar je hebt grote ramen die veel licht binnenlaten. Helaas, ook dat gaat niet helpen.

door het raam krijg je niet het volledige spectrum licht van de zon

Ramen blokkeren UV straling en bijna volledig het licht uit het rode spectrum. Enkel blauw licht wordt door de ruiten toegelaten en bereikt je huid. Achter de ramen in de zon kun je de huid dus niet ‘’trainen’’ voor de zon.

Tip: Het hele jaar door naar buiten gaan, met name in de ochtend, zorgt voor een geleidelijke gewenning aan de toenemende UV-straling van de zon.


Rood licht beschermt tegen UV schade


Niet alleen antioxidanten en regelmatig naar buiten gaan zijn waardevol om je huid weerbaarder te maken tegen de negatieve effecten van UV, ook rood licht helpt.

We weten dat UV straling in de ochtend minder schade veroorzaakt dan UV straling later op de dag (link studie).

Dit komt doordat de ochtendzon veel van het beschermende rood licht golflengtes bevat.

Een studie ontdekte zelfs dat 660nm rood licht de huid kan beschermen tegen UV-B schade, vergelijkbaar met een SPF-15 zonnebrandmiddel (link studie).



Hoe kan rood lichttherapie je huid trainen voor meer zon weerbaarheid?


Uit een dierenstudie bleek dat blootstelling aan rood licht (670nm)de negatieve effecten van UV-straling op de huid kan verminderen (link studie).

Daarnaast kan rood lichttherapie (660 nm) de bloedtoevoer naar de huid verbeteren, waardoor de huid beter in staat is om zichzelf te beschermen tegen de zon door de aanvoer van antioxidanten (link studie)


Een andere studie uit 2014 gepubliceerd in het "Journal of Investigative Dermatology" toonde aan dat rood lichttherapie de huid kan beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling.


In een andere studie lieten onderzoekers zien dat rood lichttherapie vóór blootstelling aan UV-straling de huid minder gevoelig maakte voor verbranding en DNA-schade (link studie)




Wat is rood lichttherapie? 


Rood lichttherapie is een natuurlijke, veilige behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van licht met een golflengte van 620 tot 850 nanometer voor therapeutische doeleinden.


Het kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het verbeteren van de huidtextuur en -tint, en het verminderen van ontstekingen en pijn. Daarnaast kan het ook helpen bij het stimuleren van de productie van collageen, wat essentieel is voor een gezonde stevige huid.



Rood lichttherapie als aftersun


Zonnebrand is een ontsteking van de huid als reactie op overmatige blootstelling aan UV-straling. Omdat rood lichttherapie ontstekingsremmende eigenschappen heeft, kan het helpen bij het behandelen van zonnebrand.


Een studie uit 2013 gepubliceerd in "Lasers in Surgery and Medicine" toonde aan dat rood lichttherapie de pijn en ontsteking geassocieerd met zonnebrand verminderde en de genezing van de beschadigde huid bevorderde (link studie).




Meer zonnebrandcrème gebruiken?


Als we de specialisten moeten geloven, moeten we smeren, smeren, smeren.


Hoewel zonnebrand crème met een hoge SPF inderdaad kan beschermen tegen UV, kleven er wat nadelen aan, namelijk:


  • Nanodeeltje in zonnebrandcrème zijn mogelijk kankerverwekkend (link).

  • Zeekoraal sterft af door zonnebrandcrème (link). Om die reden verbieden sommige strand plaatsten het gebruik van zonnebrandcrème (link).

  • Titaniumdioxide in zonnebrandcrème tast kunststof en leer aan van meubels en auto interieur (link). Dan kun je je afvragen wat dat voor het lichaam doet.

  • Het blokkeert grotendeels het vermogen om vitamine D aan te maken.

  • Bevat chemicaliën die hormoon verstorend werken (link studie).


Wil je toch liever een zonnebrand voor de probleemgebieden? Zoals de neus en onder de ogen. Gebruik dan een natuurlijk alternatief vrij van nanodeeltjes, parabenen en oxybenzone.


Het veiligste alternatief is een zonnebrandcrème op basis van zinkoxide.



Zonnebril: wel of niet?


Ja, het staat je mooi en het kijkt prettiger tijdens een felle zon. Het nadeel is dat je je lichaam voor de gek houdt. Via je ogen (retina) detecteren je hersenen UV straling, als er meer zonlicht wordt waargenomen wordt er meer melanine geproduceerd (link studie).


Melanine beschermt de huid tegen de schadelijke UV straling van de zon.


met een zonnebril op kun je sneller verbranden

Zonnebril op = minder melanine = minder zonbescherming.




Conclusie


De zon is onmisbaar voor een goede gezondheid. Maar bij een overdosering geeft de zon veel schade door vrije radicalen en ontsteking. Gelukkig kan je op een natuurlijke manier je weerbaarheid tegen UV straling vergroten, zo hebben we besproken:


  • Antioxidanten via voeding en/of supplementen.

  • Zonnetraining. Het hele jaar door blootstelling aan de zon door naar buiten te gaan, met name in de ochtend.

  • Vermijdt zonlicht tijdens UV piekuren (tussen 12.00 en 15.00 uur)

  • Zonnebrandcrème (al kleven hier nog wat nadelen aan).


Daarnaast is rood lichttherapie een natuurlijke en effectieve manier om je huid te beschermen tegen de zon.


Niet alleen dat, het kan ook helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het verbeteren van de algehele textuur van de huid en het verminderen van de UV-schade, mocht je toch een keer te lang in de zon hebben gezeten;)

0 opmerkingen

Commentaires


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page