top of page
Foto van schrijverMichel Peters

8 strategieën voor een optimale stofwisseling

Bijgewerkt op: 20 dec. 2023

Je kent ze wel. Mensen die van alles eten maar nooit lijken aan te komen. Dat terwijl je zelf zo goed let op wat je eet.


Lukt het dan eventjes niet, zoals op vakantie, dan merk je al gauw de consequenties. Toename in gewicht en daarna een lusteloos gevoel.


Onze stofwisseling gaat precies hierover.


Het is de factor die bepaalt of je veel of weinig energie hebt. Of je makkelijk, of juist niet aankomt in gewicht.


In deze blog laat ik je zien hoe je op een veilige en natuurlijk manier je stofwisseling kunt beïnvloeden.


''Let’s talk Metabolism''


Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling.


Ons metabolisme bepaalt de snelheid waarin energie (uit voeding) wordt verbrand. Maar ook de efficiëntie waarin energie wordt aangemaakt.


Neem even het voorbeeld van een auto.


Sommige brandstof is efficiënter als het alternatief, en dus heb je er minder van nodig.


Dan heb je ook nog automotoren die minder brandstof nodig hebben en meer energie (snelheid) leveren dan de echte ‘’slurpers’’.


Voor een gezond gewicht en veel energie wil je dus een ''efficiënte eco motor met premium brandstof''.



Winterslaap, alles op een laag pitje


Het tegenovergestelde van een optimale stofwisseling is uiteraard een lage stofwisseling. Je kunt dit vergelijken met dieren die in een donker holletje bezig zijn met hun winterslaap. Ze verbanden doelbewust zo min mogelijk energie om de wintermaanden te overleven.


Alle processen worden op een laag pitje gezet.


Evolutionair heel handig dus, tijdelijk een laag metabolisme. Maar bij ons mensen is dat niet prettig. Wanneer onze lichaamsprocessen op een laag pitje staan verbranden we niet alleen moeizaam vet. Je bent dan ook vermoeid en lusteloos.


Stress, te weinig voedingsstoffen en een tekort aan licht wakkeren deze ‘’winterslaap modus’’ aan.


Heb jij het gevoel dat je lichaam in winterslaap modus staat, maar ben je toe aan een optimale verbranding en energie output?


Dan moeten we bij het begin beginnen.



De mitochondria


Het lichaam is opgebouwd uit cellen. En al onze lichaamscellen produceren energie in een ingewikkeld biochemisch proces.


Het gedeelte in de cel waar energie wordt gemaakt noemen we de mitochondria. Ook wel de ‘’energiefabriekjes’’ binnen de cel genoemd.



De basis van een gezonde energiestofwisseling start in de mitochondria.


Maar hoe zetten we de mitochondria aan tot een verhoogde energie aanmaak?



8 methodes om de stofwisseling op een natuurlijke manier te verhogen


1. Rood lichttherapie

Studies laten zien dat de fotonen die vrijkomen bij rood lichttherapie worden opgenomen in de cellen, waarna ze de mitochondria aansporen om meer energie aan te maken. Onderzoekers geloven dat dit de reden is waarom Rood Lichttherapie resultaat geeft bij verschillende klachten. Gezonde cellen = gezond lichaam.


2. Zonlicht

Het licht van de zon bestaat voor de helft uit licht in het rode spectrum. Waarschijnlijk had je het al gemerkt aan je energie tijdens de eerste lentedagen. Zonlicht helpt inderdaad voor het stimuleren van de stofwisseling.


3. Spiermassa

Spierweefsel is enorm rijk aan mitochondria. Wanneer je meer spiermassa hebt, heb je meer mitochondria en kun je meer energie verbranden. Nee, je hoeft geen bodybuilder te worden. Simpele krachtoefeningen 2x in de week zijn voldoende om je lichaam aan te zetten om meer spiermassa aan te maken.


4. Slaap

Goede nachtrust is niet alleen prettig. Het speelt ook een vitale rol in het reguleren van je stofwisseling en hongergevoel.


5. Koude training

Zoals we dat kennen van de wim hof methode. Dat betekend acute (kortdurende) blootstelling aan kou. Nee je hoeft niet gelijk in een ijsbad te liggen, maar begin gerust met koud afdouchen, en bouw dat op naar 3 minuten.


6. Beweging

Dat hoeft dus niet alleen krachttraining te zijn voor spiermassa. Tijdens het sporten en bewegen, maar ook daarna, zien we een verhoogde stofwisseling nog lang doorwerken.


7. (B-)Vitamines

Het mag duidelijk zijn dat gezonde voeding bevorderlijk is voor je gezondheid, en een daarbij horend gezonde stofwisseling. Toch hebben de B-vitamines een speciale rol in onze energiestofwisseling. Het biochemische proces waarbij energie wordt geproduceerd in de cellen werkt in stapjes. B-vitamines helpen dat proces vloeiend te laten verlopen.


8. Voeding uit de zee

Of het nu gaat om zeewier, garnaaltjes of oesters. Ze zijn samen rijk aan voedingsstoffen die we anders niet veel terugzien in ons dieet. Namelijk: jodium, selenium en zink.


Het voordeel van deze mineralen in deze context is dat ze de schildklierwerking verbeteren.



Schildklier voor de stofwisseling


Wanneer we het over onze stofwisseling hebben, heeft de schildklier een cruciale rol. Deze klier bevindt zich in onze hals, en zijn primaire functie is het reguleren van de stofwisseling.



Wanneer deze ‘’thermostaat klier'' op een laag pitje staat, wordt je moe, lusteloos, kom je snel aan in gewicht en heb je weinig energie.



Rood lichttherapie voor de schildklier


In een studie lieten onderzoekers patiënten met een vertraagde schildklier gebruik maken van rood lichttherapie. Ze moesten het licht op de hals schijnen, waar de schildklier zich bevindt.


Dit had een uitzonderlijke uitwerking. De rood licht fotonen activeerde de schildklierwerking waardoor een deel van de patiënten geen medicatie meer nodig had, en een deel de medicatie kon halveren na afloop van de studieperiode. Lees hier meer over rood lichttherapie voor de schildklier.


Met enige toewijding, en consequent toepassen van bovenstaande strategieën zal je snel verbetering merken in je lijf.


Toch gaat dit niet voor iedereen snel genoeg.



Stimulerende middelen


Er zijn verschillende stimulerende middelen en ''fatburners'' op de markt die de stofwisseling zouden verhogen. Wat is daarvan waar?


In sommige gevallen kunnen deze middelen helpen. Helaas gaat dit wel ten koste van je langer termijn gezondheid.


Zie de stofwisseling als een open haard vuurtje. Om het vuur te laten branden (metabolisme) heb je voldoende hout (voeding) nodig.


Stimulerende middelen zijn als terpentine op het vuurtje. Het vuur zal flink oplaaien, maar het hout verbrand ook enorm snel. Als je niet genoeg hout op het vuurtje blijft gooien, gaat het lichaam zelf op zoek naar ‘’hout’’ (voeding).


Dat betekent dat het lichaam spierweefsel afbreekt om aan de verhoogde energiebehoefte te voldoen.


Niet alleen geeft dit een boel stresshormonen in je lijf, je breekt ook je lichaam af.


Geen duurzame oplossing dus.


Hoewel het natuurlijk is dat je stofwisseling verlaagt naarmate je ouder wordt, zorgt de moderne en vaak ongezonde levensstijl ervoor dat dit sneller gaat dan nodig is.


Een optimale gezondheid bestaat niet zonder een goede stofwisseling. Maak het dus prioriteit om een voor een alle 8 bovenstaande strategieën toe te passen.



Conclusie


Als het doel is afslanken en meer energie dan zijn synthetische fatburners een goede korte termijn oplossing.

Nog beter is het optimaliseren van je stofwisseling, je krijgt dan dezelfde resultaten, maar duurzaam. Met als bijwerkingen meer energie en een betere gemoedstoestand.


Gebruik je alle strategieën al, maar nog steeds niet het resultaat waar je op hoopt? Stuur gerust een berichtje en ik denk graag met je mee!


Op welke manier geef jij je stofwisseling een natuurlijke boost?


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page