top of page
Foto van schrijverMichel Peters

6 onbekende methodes voor gezonde ogen en beter zicht

Bijgewerkt op: 10 mrt.

Zelf heb ik nooit klachten gehad van mijn oogfunctie of zicht. Ik kan gemakkelijk zowel ver als dichtbij scherp zien. Daar moet ik bij zeggen dat ik nog jong ben. Verminderde oogfunctie lijkt typisch een ouderdomskwaal.


Daar lijkt nu verandering in te komen. Onderzoekers zien de laatste jaren dat de ooggezondheid ook steeds sneller afneemt onder jongeren.


In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er gelukkig tal van manieren om de oogfunctie te verbeteren en achteruitgang te beperken.


In deze blog zal ik daarom methodes bespreken die je waarschijnlijk niet kent, maar wel in staat zijn je ogen terug te brengen in topconditie.


En dan heb ik het niet over de standaard opties: brillen, lenzen of laseren.


Zicht en visie


Wat is precies het verschil?


Ons zicht refereert hoe onze ogen in staat zijn om beeld weer te geven. Visie refereert naar hoe het brein die informatie verwerkt die van de ogen komen. We creëren beelden in onze hersenen.


Oftewel: We kijken met onze ogen, maar zien met ons brein.


Je ogen geven niet alleen beeld voor de hersenen. Een groot gedeelte van de ogen zijn lichtreceptoren voor delen in de hersenen die gaan over je slaap/waak ritme. Dit noemen we het circadiaans ritme (biologische klok). Nieuwe wetenschap laat zien dat dit ritme niet alleen je energie en slaapkwaliteit bepaalt, maar ook je gemoedstoestand, bloedsuiker, leverfunctie en hormonen. Sterker nog, bijna alle organen functioneren met een eigen circadiaans ritme.


Het (soort) licht waar je je ogen aan blootstelt gedurende de dag heeft zo invloed op je algehele gezondheid.


Mattheus 6: ‘De lamp van het lichaam is het oog’. Natuurlijk geeft het oog niet zelf licht zoals een lamp. Maar voor het lichaam is het oog, dat licht opvangt en doorgeeft, net zoals een lamp. Hoe is de conditie van het oog? Maar ook in de metafysische zin: Waar het zich door laat verlichten?

Ooggezondheid onder de bevolking neemt snel af.


Toch hoor je hier weinig over, of wat je er tegen kunt doen. We weten inmiddels dat lang voor een scherm zitten slecht is voor de ogen. Toch spenderen we gemiddeld 7 uur per dag voor een scherm. Veel genoemde klachten van teveel schermtijd zijn vermoeide ogen, hoofdpijn en slaapproblemen.


Hoe langer voor een scherm, hoe meer problemen het geeft.


Denk aan: vermoeide, droge ogen. De echte problemen zullen pas op de lange termijn merkbaar worden wanneer de oogfunctie daadwerkelijk afneemt.


Wat kun je vandaag nog doen om je ogen gezond te houden?



Handige tools



Ben je al bekend met de schadelijke gevolgen van blauw licht op je gezondheid? Teveel blootstelling aan blauw licht kan je circadiaans ritme verstoren en de retina beschadigen.


Simpele tools zoals blauw licht blokkerende brillen filteren het blauwe licht uit je omgeving zoals televisie, telefoon, en huisverlichting.


Werk je veel op de computer? Een andere handige tool is software of apps die het blauwe licht uit het scherm filteren, zoals F.Lux. Deze gratis app zorgt voor en geleidelijke afname van blauw licht het blauwe licht in je schermen, afhankelijk van de positie van de zon.


Wanneer de zon buiten helemaal onder is wordt 100 % van het blauwe licht gefilterd. Ook handig om zulke vergelijkbare apps op je telefoon te installeren.



Voeding


Wat voeding voor de oog gezondheid kan doen zal niet voor iedereen nieuw zijn. Het advies om meer wortelen te eten voor beta-caroteen (vitamine A) hebben we allemaal van huis uit meegekregen.


Gelukkig zijn er veel meer voedingstoffen die je oogfunctie kunnen verbeteren. De juiste voeding blijft een van de simpelste en belangrijkste dingen die je kunt doen voor gezonde ogen. Met name de antioxidanten vitamine C, E en luteïne hebben een beschermende functie tegen degeneratie van de ogen, en helpen zo de ogen jong te houden.


Welke voeding(stoffen) nog meer?



Oranje groente en fruit bevat veel vitamine A. Denk aan wortels, meloen, abrikozen en zoete aardappel. Vitamine A is belangrijk voor zicht en het vermogen om aan te passen aan duisternis.


Citrus vruchten zoals: sinaasappels, citroen en bevatten veel vitamine C. Vitamine C is een antioxidant en vertraagt zicht verlies door macula degeneratie.


Koud water vis: omega 3 vetzuren hebben een beschermende werking op de ogen en vind je in koud water vis zoals: tonijn, zalm, makreel en sardines.


Donkergroene bladgroente zoals boerenkool, andijvie en spinazie bevatten luteine en zeaxanthine. Nutriënten die rijkelijk aanwezig zijn in gezonde ogen. Voldoende inname van deze stoffen maken de kans op een cataract aanzienlijk kleiner en het verlaagt de kans op leeftijd gerelateerde maculadegeneratie.


Noten, en dan met namen amandelen zijn rijk aan vitamine E. Vitamine E is een vet oplosbare vitamine en daarnaast een antioxidant welke een beschermende functie heeft voor de ogen. Selenium uit paranoten beschermen tegen oogklachten die je ziet bij de ziekte van Graves.


Voor persoonlijk voedingsadvies voor jouw klachten kan je het best naar een specialist gaan.



Verleg je focus


Het principe ´if you don't use it you lose it´ is bekend onder sporters. Wanneer je een spier niet traint verliest die spier zijn vermogen.


In tegenstelling tot onze voorouders kijkt de moderne mens steeds minder in de verte, over grote afstand. Tegenwoordig ligt het grootste deel van de dag onze focus op beeld dichtbij, zoals je telefoon, computerscherm of boek.


De ciliaire spier in het oog spant zich aan wanneer we focussen op objecten dichtbij. Wanneer we onze focus in de verte leggen, ontspannen diezelfde spieren. Meer balans tussen focus op afstand en dichtbij houd je ogen gezond.


Een simpele manier om je ogen te trainen is door dagelijks je focus te leggen op een punt in de verte. Tijdens een wandeling of een andere buiten hobby kan je dit prima trainen.





Geef rust


Heb je een zittend beroep, dan weet je hoe belangrijk het is voor je spieren om regelmatig op te staan en een rondje te lopen. Dit is niet anders voor je ogen.


Zorg dat je bij 3 uur schermtijd een pauze neemt van 15 minuten zodat je je focus kunt verleggen, waarbij je een variëteit van kleuren en lichtintensiteit opvangt.



Omgevingslicht


Ook echt van de laatste decennia. ´s Avonds laat nog even vanuit bed je smartphone of tablet openen voor e-mails of social media. Dus vanuit een donkere ruimte focus van dichtbij op een felle (blauw)lichtbron, dit geeft een enorm contrast tussen licht en donker.



Het grote contrast verschil tussen het scherm en de omgeving is voor de ogen extra belastend. Het best kan je je dagelijkse schermtijd dus inplannen in een lichte ruimte. Het liefst met daglicht, omdat de meeste huisverlichting verre van gezond is.



Typische huisverlichting bestaat uit LED en kan de gezondheid schaden door het beperkte spectrum, vooral hoog in blauw licht, wat het ongeschikt maakt voor late middag en avond.


Wat dan wel? Klassieke gloeilampen hebben van elke soort huisverlichting het meest gebalanceerde spectrum, en is daarom de meest gezonde huisverlichting.



Rood licht oogbehandeling


Er zijn verschillende studies gedaan naar het effect van rood licht therapie voor de ooggezondheid. De volgende oogaandoeningen kunnen behandeld worden met rood licht therapie

  • Leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie

  • Hoornvliesbeschadiging

  • Diabetische retinopathie (DRP)

  • Retinitis pigmentosa (RP)

  • Glaucoom

  • Oogzenuwletsel

  • Lui oog (Amblyopie)






Verbetering in zicht


Het potentieel van rood licht therapie is dat het helpt ontsteking te remmen, cel beschadiging vermindert, energieproductie (ATP) stimuleert, en een helende functie heeft bij beschadiging.

Liever de studies zelf lezen? Stuur me een mail of kijk onderaan dit artikel.


Veiligheid


Bij Vivo red light therapy leveren wij bij elk toestel een beschermingsbril, omdat het licht best intens kan zijn.


Is het dan wel veilig? Goede vraag, UVA, UVB en infrarood zijn lichtsoorten die wel degelijk schade kunnen geven aan de ogen door de warmte en felheid.


Rood en nabij infrarood licht wordt nauwelijks warm, maar is wel fel. Overmatig gebruik van rood licht zou schadelijk kunnen zijn. De dosering die gebruikt wordt voor de behandeling van bovenstaande klachten is echter laag.

Hoe gebruik je rood lichttherapie voor de ogen?


Een behandeling van maximaal 2 minuten in de ochtend, om de dag is vaak al voldoende om resultaten te zien bij eerdergenoemde klachten. Je hoeft het dus zeker niet elke dag te gebruiken.


Kijk niet direct in het licht. Kijk schuin langs de lamp, of met de ogen gesloten. Zo bereikt het licht wel de ogen maar heb je geen last van de felheid.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page