Stimuleer je energieproductie met rood lichttherapie
​
Merk je dat je 's ochtends al moe wakker wordt, na de lunch een dip hebt, en gewoon minder zin hebt om dingen te ondernemen, zoals sporten?
Je bent niet de enige. Maar liefst 64 % van de Nederlanders voelt zich niet uitgeslapen in de ochtend (3) en psychische vermoeidheid neemt toe(1)(2).
​
Ondanks de bekende aanbevelingen voor voldoende nachtrust, beweging en onbewerkte voeding, ervaren velen een tekort aan energie.
​
Licht voor meer energie
​
Licht is een van de belangrijkste “voedingsstoffen” voor mens, dier én plant. Zonder licht is er geen leven; licht stimuleert de energieproductie in onze cellen. Maar hoe vertaalt dit zich naar meer energie voor jou?​​​​​​​​​​​​​​​​
​

​Wat is energie?
​
Ons lichaam bestaat uit biljoenen cellen, waarvan elke cel zijn energie produceert in de zogenaamde mitochondria. In deze ''energie fabriekjes'' wordt energie aangemaakt in een biochemisch proces, deze energie drukken we ook wel uit als: ATP.
​
Wat doet ATP?
​
De functie van ATP is het maken en bewaren van energie in onze cellen. Je lichaamscellen hebben ATP nodig voor elke taak; bewegen, denken, slapen, voedsel verteren en ontgiften. Te weinig energie (ATP) productie heeft behalve vermoeidheid veel meer negatieve gevolgen voor je gezondheid. Je wordt somber, en je veroudert sneller.
Het proces waarin ATP wordt geproduceerd noemen we celademhaling, een goede celademhaling is afhankelijk van zuurstof, leefstijl, voeding die je eet, en licht.
​​
​
Hoe helpt rood en bijna infrarood licht voor meer energie?
​
Rood en bijna infrarood licht elimineert een teveel aan stikstofoxide in de cellen, een teveel stikstofoxide in de cellen competeert met zuurstof waardoor de cel ademhaling vermindert, en daarmee het proces om energie te maken vermindert.
Teveel stikstofoxide zorgt ook voor oxidatieve stress wat kan leiden tot het afsterven van cellen (4) Met de optimale hoeveelheid stikstofoxide is de cel ademhaling efficiënter wat resulteert in meer ATP. Het gevolg is dat de cellen in je lichaam meer energie kunnen produceren.
​
Cytochrome C oxidase
​
Het best bestudeerde werkingsmechanisme van rode en bijna infrarood lichttherapie is dat het de energieproductie in de cellen verhoogt door de activering van het enzym ''Cytochroom C Oxidase''. Dat werkt als volgt: De rood en bijna infrarood licht deeltjes (fotonen) worden opgenomen door ons lichaam en reageren met receptoren binnen onze cellen. Hierdoor komt meer van Cytochroom C oxidase vrij. Deze interactie stimuleert vervolgens de mitochondria, de ‘’energiefabriekjes’’ van onze cellen, om zuurstof efficiënter te gebruiken. Hierdoor kan meer energie (ATP) geproduceerd worden (5), en dat ervaren wij weer in meer energie.
​
Wil je meer leren over de werking? Lees dan dit artikel.
​
Oxidatieve stress
​
Het verhaal blijft nog een beetje technisch, maar lees nog even mee. Wanneer we door onze leefstijl teveel vrije radicalen hebben in ons lichaam, ten opzichte van antioxidanten, geeft dat oxidatieve stress. Dat betekent in feite dat je sneller veroudert. Niet goed dus. Rood lichttherapie vermindert oxidatieve stress in ons lichaam doordat het de productie van goede antioxidanten stimuleert. Zo houd je je cellen jong en gezond.
​

​
Energie en herstel bij (long) covid
​
Rood lichttherapie heeft positieve effecten aangetoond bij de behandeling van COVID-19, en dit zou ook voordelen kunnen bieden voor long COVID-patiënten. Eén studie concludeert dat wanneer rood licht wordt toegepast naast conventionele medische behandelingen, het zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de longgezondheid en de algemene toestand van patiënten.
Dit leidt tot een sneller herstel, minder opnames op de intensive care, minder noodzaak voor mechanische ventilatie en een lagere sterfte, evenals minder lange termijnproblemen [6].
Bovendien blijkt dat rood lichttherapie de “cytokine storm” (een heftige ontstekingsreactie die ernstige schade kan veroorzaken) kan afremmen door de productie van schadelijke ontstekingsstoffen te verminderen en tegelijkertijd de aanmaak van beschermende stoffen te verhogen [7].
Daarnaast activeert het rode licht cytochroom c oxidase in de mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen, waardoor de productie van ATP (de energiebron van onze cellen) verbetert. Deze gecombineerde effecten dragen bij aan minder ontsteking, een betere zuurstofopname en ondersteunen zo een sneller en effectiever herstel bij COVID-19, met vergelijkbare voordelen voor mensen met long COVID [8,9]
​​
​
Conclusie
​
Rood lichttherapie is een veilige en effectieve methode om je celgezondheid te verbeteren, oxidatieve stress te verlagen en de ATP-productie – en daarmee je energieniveau – te verhogen. De Vivo Red Light Therapy lamp levert het optimale rode en nabij-infrarode lichtspectrum met de juiste lichtkracht voor een natuurlijke energieboost.
Gebruik de Vivo Red Light Therapy lamp dagelijks gedurende slechts 10 minuten op de lichaamsdelen die extra aandacht nodig hebben, en ervaar zo een merkbare verbetering in je energie en vitaliteit. Liever persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op!
​
​
Referenties:
[1]https://www.nu.nl/economie/5568872/psychische-vermoeidheid-werk-neemt-verder-toe.html
[2]https://www.nu.nl/gezondheid/5131550/jonge-vrouwen-voelen-zich-vaker-uitgeput-werk.html?redirect=1
[3]https://www.nu.nl/gezondheid/4230717/64-procent-van-nederlanders-kampt-met-vermoeidheid.html
[4]Friedman JR, Nunnari J. “Mitochondrial form and function”. Nature. 2014 Jan 16; 505(7483):335-343. Doi: 10.1038/nature12985.
[5]L. F. de Freitas and M. R. Hamblin, "Proposed Mechanisms of Photobiomodulation or Low-Level Light Therapy," in IEEE Journal of Selected Topics in Quantum Electronics, vol. 22, no. 3, pp. 348-364, May-June 2016, Art no. 7000417.
[6] https://www.mdpi.com/2304-6732/9/10/686
[7] https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2632010X221127683
[8] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5215870/
[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35563611/
​